Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

«ΒΟΜΒΑ»: Μειώσεις στους απόστρατους που πήραν σύνταξη πριν από τα 55 (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)

ΝΕΑ «ΒΟΜΒΑ» για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, ύστερα από τις διευκρινιστι­κές οδηγίες που γνωστοποί­ησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΔΑ: 6ΔΥ7Η-8Θ3) και αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης σε συνταξι­ούχους λόγω γήρατος.

Το έγγραφο διευκρινί­ζει ότι το κομμάτι της εθνι­κής σύνταξης χορηγείται σε ποσοστό 100% στον ασφα­λισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα, εφόσον, πέραν των γνωστών προϋποθέσε­ων, διαμένει νόμιμα και μόνι­μα στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτη­σης συνταξιοδότησης.

Από τον νόμο πλήττο­νται κυρίως οι αλλοδαποί που εργάζονται τώρα και οι έχοντες συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 55 ετών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλοι οι απόστρατοι (στρατι­ωτικοί και Σώματα Ασφαλείας), οι οποίοι έχουν αποχω­ρήσει υπό καθεστώς 35ετίας, διότι κατά την αποχώρη­σή τους δεν συμπλήρωσαν τα 55 έτη ηλικίας (απαιτεί­ται να έχουν 40+15 = 55 έτη κατά το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης). Το ποσό της εθνικής σύντα­ξης μειώνεται κατά 1/40, για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 55 ετών.

Ενδεικτικά, στην περίπτω­ση που κάποιος συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 50 ετών, δηλαδή εισήλθε στο στράτευμα στα 18 του, με 32 έτη υπηρεσίας, έχει απώλεια 5/40 του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ), ήτοι απώλεια 48 ευρώ.

Πέραν λοιπόν των μει­ώσεων που θα προκόψουν από τον υπολογισμό με τον νέο νόμο, από την κατάργη­ση της προσωπικής διαφοράς για τους νυν συνταξιούχους, έρχονται επιπλέον απώλει­ες, όσον αφορά την εθνική σύνταξη αυτή τη φορά. Δείτε την εγκύκλιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά δεν θα δημοσιεύονται