Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Aναδυόμενος ναός του Αγίου Πέτρου στη Νίκαια!

Δημοσιεύομε άρθρο που μας έστειλε το μέλος μας Ταξχος ε.α. Λακασάς Απόστολος και τον ευχαριστούμε

Έκπληκτοι οι Τούρκοι ερευνητές και οι κάτοικοι της ιστορικής βυζαντινής πόλης της Νίκαιας, αντίκρισαν ένα πρωί να εμφανίζεται στην λίμνη της περιοχής και κάτω από την επιφάνεια του νερού, ο σκελετός μιας μεγαλοπρεπής βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας.
Οι πληροφορίες για το ιστορικό αυτό κτίσμα που έμεινε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, είναι ότι βρίσκεται 20 περίπου μέτρα από την ακτή και σε βάθος δυο μέτρων από την επιφάνεια της λίμνης. Όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Αρχαιολογικού Τμήματος του πανεπιστημίου Uludağ της Προύσας, Mustafa Şahin, στο μέρος αυτό όπου βρέθηκαν τα ερείπια της εκκλησίας έπρεπε να βρίσκονταν επίσης το κτίριο της τοπικής βουλής επί ρωμαϊκής εποχής. Δίπλα ακριβώς από αυτό το κτίριο είχε κτιστεί αυτή η μεγαλοπρεπή εκκλησία που όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες πρέπει να δέσποζε σε όλη την περιοχή.
Τα ιστορικά στοιχεία που προβάλουν οι Τούρκοι είναι ότι η ανέγερση αυτού του ναού έγινε αμέσως μετά την επικράτηση το 313 από τον Μέγα Κωνσταντίνο του χριστιανισμού. Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός σηματοδότησε την ανέγερση και άλλων περικαλλών ναών σε όλο το μήκος και το πλάτος της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσε εκείνη την περίοδο ο πυκνότερος χριστιανικός πληθυσμός από όλες τις ρωμαϊκές επαρχίες.
Ο ναός λέγεται ότι από τον μεγάλο σεισμό του 740 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή είχε πάθει μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια ανακαινίστηκε στην νεότερη του μορφή. Προφανώς οι διάφοροι σεισμοί που έγιναν στο παρελθόν στην περιοχή της Νίκαιας, όπως ο μεγάλος σεισμός του 1999, βύθισαν την εκκλησία κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Σήμερα και κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο ναός επανήλθε στην επιφάνεια σε μια αεροφωτογράφιση από ένα τουρκικό αεροπλάνο που πετούσε πάνω απ την λίμνη.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες η Νίκαια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά κέντρα από την πρώτη περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και όπως είναι γνωστό εκεί έγινε η πρώτη μεγάλη οικουμενική σύνοδος των χριστιανών.
Το κτίριο της τοπικής γερουσίας, (Senato Saray), όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι, κτίστηκε το 325. Πολύ κοντά κτίστηκε ο μεγάλος ναός της αγίας Σοφίας που σώζεται μέχρι σήμερα αλλά οι Τούρκοι πριν από δυο χρόνια τον μετέτρεψαν σε τζαμί.
Οι διάφορες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, όπως ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Προύσας, Bedri Yalman, έλεγαν ότι οι ψαράδες εδώ και καιρό έβλεπαν κάποια περίεργα ερείπια να βρίσκονται στον βυθό της λίμνης χωρίς όμως να δώσουν σημασία για την ιστορική και αρχαιολογική τους αξία.
Η ιστορική ανάδυση του ναού κάτω από τα νερά της λίμνης της Νίκαιας έγινε ξαφνικά από μια τυχαία πτήση ενός τουρκικού ερευνητικού αεροπλάνου που χαρτογραφούσε την περιοχή και ανακάλυψε τον ιστορικό αυτό ελληνορθόδοξο χριστιανικό ναό.
Οι πρώτες φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα δείχνουν το μεγάλο μέγεθος αυτού του ναού βασιλικού ρυθμού. Όπως διαπιστώνουν και οι Τούρκοι ερευνητές, πρέπει να είναι μεγαλύτερος και από την αγία Σοφία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία του.
Ο ναός αυτός θεωρείται ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά κέντρα όλης της Μικράς Ασίας και για τον λόγο αυτό θα προσήλκυε πολλούς προσκυνητές από πολλές περιοχές. Άγνωστο είναι το πότε ακριβώς βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, αλλά το σημαντικότερο είναι πως εντελώς απροσδόκητα εμφανίστηκε ξανά για να δείξει για άλλη μια φορά πως η ελληνορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα της Μικράς Ασίας ποτέ δεν χάθηκε και ακόμα και σήμερα με διάφορα «σημάδια» εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους τους σημερινούς κατοίκους της.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Συγκέντρωση Προέδρων Παραρτημάτων

Την Πέμπτη 29 Ιαν. 2015 στην έδρα της Ε.Α.Α.Σ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ. και των προέδρων των παραρτημάτων Αγρινίου, Αν. Αττικής, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Κορίνθου, Λαμίας, Μυτιλήνης, Ναυπλίου, Πατρών, Πύργου, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σαλαμίνας, Σύρου. Τρίπολης, Χαλκίδας, Χανίων και Χίου.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν:

  • Στόχους Ε.Α.Α.Σ.
  • Διεκδικήσεις Ε.Α.Α.Σ. προς όφελος των μελών της
      · Σύσταση ομάδων εργασίας και η –δυστυχώς- διαφαινόμενη αποφυγή των μελών για εθελοντική συμμετοχή σε αυτές 

  • Οικονομικά θέματα αφορούντα τον ισολογισμό της Ε.Α.Α.Σ.
      · Απολογισμό του έργου Ε.Α.Α.Σ. και ενημέρωση επί της νέας αίτησης ακύρωσης της κυβερνητικής απόφασης να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ κατά 50%

· Οργάνωση και Εσωτερική λειτουργία Ε.Α.Α.Σ.

· Ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ έδρας & παραρτημάτων

·  Οικονομική ενημέρωση από οικονομικό εκπρόσωπο της Ε.Α.Α.Σ.

·  Παροχές στα μέλη

·  Θέματα Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.  

·  Μ.Τ.Σ. και νέο μισθολόγιο.

o Ενημέρωσή μας ότι με τις επιβληθείσες κρατήσεις ακόμα και η υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ στο 100% θα απέφερε ΤΕΛΙΚΗ μηνιαία αύξηση από 3€ το ελάχιστο έως 100€ το μέγιστο.

o Προβλέπεται περεταίρω μείωση μερίσματος στα επόμενα 5 – 7 χρόνια κατά 30% συνολικά.

· Θέματα Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ.

· Θέματα Λ.Α.Ε.Δ. και Λ.Α.Φ. γενικότερα

    • Όλες οι Λέσχες είναι πλέον διακλαδικές.
    • Μέλη είναι και οι απόστρατοι χωρίς εισφορά (προς το παρόν)
       o Η συνδρομή όταν γίνεται μια εκδήλωση στις Λ.Α.Φ. καθορίστηκε στο 1€/άτομο

  • Δικαστικές διεκδικήσεις από δικαστικό εκπρόσωπο της Ε.Α.Α.Σ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά με τον πρόεδρο του παραρτήματος.

Τέλος τονίστηκε η ανάγκη αλλαγής της ταυτότητας όλων των μελών με νέου τύπου οπότε σας παρακαλώ να μεταβείτε στον ιστότοπο του παραρτήματος eaasargolida.blogspot.gr και στην ενότητα «Δικαιολογητικά ταυτότητας Ε.Α.Α.Σ.» και κατόπιν να προσέλθετε στο γραφείο μας για την διαδικασία αλλαγής της παλαιού τύπου ταυτότητας.

 

Ο Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αργολίδας έκοψε την βασιλόπιτα


Ο Σύλλογος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αργολίδας , ο "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ", το πρωί του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου 2015 έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του ενοριακού ναού της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Κίο .

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου αποστράτων κ. Γ. Πρασσάς ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας.

Προηγήθηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Κίου.

Το παράρτημά μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανταποδίδοντας την παρουσία του Συμβουλίου του Συλλόγου στην δική μας αντίστοιχη εκδήλωση και δηλώνοντας τις στενές και καλές σχέσεις των Ε.Δ. και των Σ.Α..



 

 

Ενημέρωση Μερισματούχων Μ.Τ.Σ.

Αναφέρονται, προς ενημέρωσή σας, τα ακόλουθα:
 
     Η Διοίκηση του Ταμείου, μετά από μία συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια, κατάφερε:
          Να τακτοποιήσει νομοθετικά την οφειλή του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 158.692.652,05 € (Ετών 2009, 2010, 2011 και Α΄ Τριμήνου 2012) με το Ν. 4058/2012 (15ετής διακανονισμός), ο οποίος τελικά τροποποιήθηκε από τότε που ίσχυσε με το άρθρο 8 του Ν. 4284/2014 (20ετής διακανονισμός).
          Να λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 179.268.000,00 € από το Υπουργείο Οικονομικών, για να εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τρίτους (ΒΟΕΑ, ΒΘ, ΕΑΑΣ), με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, με το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν θα δημιουργήσει πλέον νέα ελλείμματα (Υποπαράγραφος Γ2 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012).
 
           Να προχωρήσει στη σταδιακή αποπληρωμή:
                    Των οφειλόμενων δικαιωμάτων στον ΕΚΟΕΜΣ (41 εκ ευρώ, περίπου), που ανέρχονται σήμερα σε 13,3 εκ ευρώ, περίπου.
                       Των οφειλόμενων δικαιωμάτων στην ΕΑΑΣ (2,2 εκ ευρώ, περίπου), τα οποία έχουν ήδη εξοφληθεί.
                       Του δανείου που έλαβε από τον ΕΛΟΑΣ (54,5 εκ ευρώ, περίπου), το οποίο έχει ήδη εξοφληθεί.
                       Των οφειλόμενων στο ΝΙΜΤΣ (Έχουν ήδη εξοφληθεί).
             Του δανείου που έλαβε από την «ALPHA BANK» (10,44 εκ ευρώ), υπολοίπου ποσού με 12-1-2015 ύψους 1.043.996,87 €.
 
     Το ΜΤΣ:
        Εφαρμόζει, από την 01-07-2012, το άρθρο 5 του Ν. 4284/2014. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στο Ταμείο να προκαταβάλλει το πλεόνασμα εκάστης τρέχουσας χρήσης (δηλαδή μετά την αφαίρεση από τα συνολικά έσοδα του Ταμείου όλων των υποχρεώσεων αυτού), με μόνη υποχρέωση την παρακράτηση ταμειακού Αποθέματος. Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα επανέλθει στη διανομή του πλεονάσματος της προηγούμενης Χρήσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της νομοθεσίας του.
           Καταρτίζει τις οικονομικές του Καταστάσεις, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 205/1998 και διανέμει μέρισμα σύμφωνα με τον Απολογισμό επί της ταμειακής βάσεως (η τιμή μεριδίου υπολογίζεται σύμφωνα με την εκάστοτε ρευστότητά του). Επομένως η τιμή μεριδίου του μερίσματος εξαρτάται αποκλειστικά από το οικονομικό αποτέλεσμα κάθε έτους και τη δυνατότητα ταμειακής κάλυψης.
 
     Επισημαίνεται ότι θα παρέχεται στους μερισματούχους, μέσω της «Η.ΔΙ.Κ.Α ΑΕ», η δυνατότητα:
          Ηλεκτρονικής πληροφόρησης επί του καταβαλλόμενου ατομικά μερίσματος και των κρατήσεων επ' αυτού.
          Εκτύπωσης των ετήσιων Φορολογικών Βεβαιώσεων από τη Χρήση 2014 και στο εξής.
 
                                                                                                  Εκ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

O ΥΕΘΑ κ. Καμμένος τίμησε την επέτειο της θυσίας των τριών Ελλήνων αξιωματικών στα Ίμια

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων όπου το 1996 έπεσαν οι τρείς Έλληνες αξιωματικοί. Δυο τουρκικά F-16 εμφανίστηκαν στην περιοχή και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας. Ο ΥΕΘΑ μαζί με τους δυο αρχηγούς, Α/ΓΕΝ κ. Αποστολάκη και Α/ΓΕΑ κ. Τουρνά και τον βουλευτή Ηρακλείου των ΑΝΕΛ Κώστα Δαμαβολίτη, συνέχισαν για την Κρήτη (Αμύγδαλο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων στο Ηράκλειο) για να αποδώσουν τιμή στον καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη. Ο κ. Καμμένος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο και συγκινημένος υποστήριξε πως η πολιτεία τιμά με καθυστέρηση των Μανώλη Μπικάκη. Στη συνέχεια μετέβησαν στην 133 Σμηναρχία Μάχης στην Κρήτη. Επίσης, ο κ. Καμμένος παρευρέθηκε σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αξιωματικών στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996, Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού, η οποία τελέστηκε στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων Ναυτικής Αεροπορίας. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας, ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα Εορτασμού μνήμης του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

Γνωστοποιούμε στα μέλη και στους φίλους μας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως:

Σάββατο 31 Ιαν.  και ώρα 18:30
: Μέγας Εσπερινός στον Ι.Ν. του Αγ. Αναστασίου.

Κυριακή 01 Φεβ. και ώρα 07:30: Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ι.Ν. του Αγ. Αναστασίου.

Κυριακή 01 Φεβ. και ώρα 11:00
: Περιφορά της εικόνας του Αγίου με συνοδεία τιμητικού αποσπάσματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Δρομολόγιο πομπής: Παραλιακή οδός - Πλ. Καποδίστρια – Βασ. Κωνσταντίνου – Πλ. Συντάγματος – Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου (τόπος μαρτυρίου του Αγίου).

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παραστούν στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Άρθρο από συνάδελφο

Δημοσιεύομε άρθρο του Σμήναρχου ε.α. και φίλου του παραρτήματος Γεωργίου Φιλιππή και τον ευχαριστούμε

Το 1896 ένας άνθρωπος των γραμμάτων, Έλληνας και Ορθόδοξος που πέρασε από αυτή τη ζωή εκκωφαντικά αθόρυβα, αφού συνέλεξε υλικό από την παιδική του σχεδόν ηλικία, έγραψε για την ελληνική φιλοσοφία και τεκμηρίωσε με έναν πολύ ωραίο τρόπο, πάντα επίκαιρο και σύγχρονο, τον δεσμό της Ελλάδας με την Ορθοδοξία. Ιδού λίγα από τα γραφόμενά του:

΄΄ Αξιότιμοι Κύριοι,

Το θέμα ταύτης της μελέτης μου προήλθεν εκ των μελετών, εις ας από τινων ετών ασχολούμαι. Οι Έλληνες συγγραφείς υπήρξαν το υποκείμενον των μελετών μου, ωρμήθην δε εκ διαφλέγοντος πόθου, όπως αθροίσω παν ό,τι περί Θεού, περί ψυχής, και περί αρετής υγιές ειρήκασι, και θησαυρίσω τας σοφάς των σοφών Ελλήνων γνώμας εν ενί τεύχει προς διδασκαλίαν των περί τας μελέτας ασχολουμένων. Εκ της μελέτης ταύτης και της διευθετήσεως της ύλης επείσθην, ότι οι Έλληνες σοφοί εν όλω και εν μέρει υπήρξαν διδάσκαλοι της αληθείας, ότι ταύτης εγένοντο ερασταί και ταύτην επεζήτησαν  […]

[…]  Ελληνική φιλοσοφία. Δύο λέξεις, αλλά λέξεις μεσταί μεγάλων και υψηλών εννοιών.  Εν αυταίς εγκολπούται η τελεία περί ανθρώπου έννοια, εν αυταίς συνάπτονται τα πέρατα της φιλοσοφικής ενέργειας, εν αυταίς παριλαμβάνεται το σύνολον των επιστημονικών αρχών, εν αυταίς εκφράζεται το πνεύμα της αναπτυχθείσης ανθρωπότητος, εν αυταίς χαρακτηρίζεται η τελεία του ανθρώπου εικών, εν αυταίς ομολογείται το μέγεθος του ανθρωπίνου νου, το ύψος της ανθρωπίνης διανοίας, το βάθος των εννοιών, η ισχύς και το κάλλος του λόγου, η λεπτότης των διανοημάτων, η ευκρίνεια και η σαφήνεια αυτών, η δύναμις, η χάρις αυτών, και τέλος η θειότης του ανθρώπου. Η Ελληνική φιλοσοφία είναι η θεμελιώδης αρχή  της αληθούς αναπτύξεως και μορφώσεως. Είναι ο παιδαγωγός του ανθρώπου, ο ποδηγέτης προς την ευσέβειαν. Αύτη εγένετο διδάσκαλος της αληθείας, διδάσκουσα τον άνθρωπον τις εστι, τις η εν τω κόσμω αποστολή αυτού, και τι δέον εργάζεσθαι  […]

[…]  Η φιλοσοφία είναι αληθώς αναφαίρετον κτήμα του Έλληνος, διαδιδομένη ανά τα έθνη προσηλυτίζει αυτά και καθιστά αυτά ελληνικά, ουδέποτε δε παύεται ούσα Ελληνική. Οι οπαδοί αυτής, οι ομιληταί αυτής αποβαλόντες το ξένον και βάρβαρον περιβάλλονται το ελληνικόν και την ευγένειαν. Η Ελληνική φιλοσοφία προώρισται ίνα καταστήση τους πάντας Έλληνας. Εγεννήθη υπέρ του χριστιανισμού και συνεταυτίσθη μετ’ αυτού, όπως εργασθή προς σωτηρίαν της ανθρωπότητος. Έλλην και φιλοσοφία εισί δύο τινά αναπόσπαστα, μαρτυρεί δε και ο Απόστολος των εθνών Παύλος λέγων: Έλληνες σοφίαν ζητούσιν. Ο Έλλην αληθώς εγεννήθη, ίνα φιλοσοφεί, διότι εγεννήθη διδάσκαλος της ανθρωπότητος  […]

[…]  Ναι ο Έλλην εγεννήθη κατά θείαν πρόνοιαν διδάσκαλος της ανθρωπότητος. Τούτο το έργον εκληρώθει αυτώ, αύτη ην η αποστολή αυτού, αύτη η κλήσις αυτού εν τοις έθνεσιν, μαρτύριον η εθνική αυτού ιστορία, μαρτύριον η φιλοσοφία αυτού, μαρτύριον η κλίσις αυτού, μαρτύριον αι ευγενείς αυτού διαθέσεις, μαρτύριον η παγκόσμιος ιστορία, μαρτύριον η μακροβιότης αυτού, εξ ης δυνάμεθα αδιστάκτως να συμπεράνωμεν και την αιωνιότητα αυτού […] διότι ενώ όλα τα έθνη τα εμφανισθέντα επί της παγκοσμίου σκηνής ήλθον και παρήλθον, μόνον το Ελληνικόν έμεινε ως πρόσωπον δρών επί της παγκοσμίου σκηνής καθ΄όλους τους αιώνας, και τούτο, διότι η ανθρωπότης  δείται  αιωνίων διδασκάλων  […] ’’

Ο αιώνας ο απατεώνας που ζούμε μας δίνει πολλά αγαθά. Όμως μας στερεί την τροφή του πνεύματος, οι πηγές της οποίας έχουν γίνει  δυσδιάκριτες αλλά όχι δυσεύρετες. Το μόνο που μένει είναι να τις αναζητούμε πιο επίμονα. Ο άνδρας που προανέφερα είναι ο Άγιος Νεκτάριος, επίσκοπος Πενταπόλεως, απολύτως αναγνωρισμένος στην συνείδηση των Ελλήνων και μέγας ευεργέτης όσων ζητούν τη βοήθειά του. Κατέθεσα μόνο ένα μικρό μέρος της μελέτης  του: ΄΄ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΝ΄΄ για να προκαλέσω περαιτέρω έρευνα, πιστεύοντας ότι πρέπει  να γνωρίζουμε τους δεσμούς και τον τρόπο που συνδέονται η Ελλάδα και η θρησκεία μας διότι ως κληρονόμοι των δυο μεγάλων αυτών θησαυρών, έχουμε αγνοήσει πολλές φορές την αξία τους και μετά κλάψαμε. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όμως η αλήθεια είναι πάντα μοναδική και ισχυρή, ακόμα κι αν δεν φαίνεται.  

 

                                                                                      

 

ΕΑΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Τοποθέτηση Μεγάλης Σημαίας στο υψ. «Αυγό» - Αρνητική Εισήγηση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ξάνθης (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Πατήστε εδώ για το άρθρο που αφορά το θέμα

Τελευταίος «αποχαιρετισμός» στους δύο Σμηναγούς (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΟΥΣ Ο Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά τα δυο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, ήρθε το πόρισμα για την πτώση του αεροσκάφους κατά την απογείωσή του.

Η έρευνα των ειδικών έδειξε ότι το αεροσκάφος F-16 υπέστη βλάβη κατά την απογείωσή του τη Δευτέρα στην ισπανική βάση Αλμπαθέτε και... οι δύο πιλότοι προσπάθησαν να εκτιναχθούν. Αυτά αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

«Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανο ατύχημα για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση, που αποκλίνει κατά πολύ από την πορεία του και που έρχεται να πέσει ακριβώς στο σημείο όπου είχαμε αεροσκάφη που ετοιμάζονταν να απογειωθούν, άρα με τις δεξαμενές τους γεμάτες (καύσιμα)» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ντενί Μερσιέ. «Πρόκειται για μία διαδοχή ατυχιών» είπε.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, στην πράξη μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί, κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της βλάβης» πρόσθεσε, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει το είδος της βλάβης............... Περισσότερα

Νέος Γεν. Γραμματέας στο ΥΠΕΘΑ ο γραμματέας του Δ. Λαρισαίων Γιάννης Ταφύλλης

Τελικά φαίνεται πως θα υπάρχει εκπροσώπηση από τη Λάρισα στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έστω στη δεύτερη γραμμή

O Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Ταφύλλης, με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη που τον επέλεξε ως συνεργάτη του στο Δήμο, θα αναλάβει την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Ταφύλλης είναι υπεύθυνος στον τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα επί αμυντικών θεμάτων. Μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος είχαν παρουσιάσει σε δημόσια εκδήλωση τις θέσεις του για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο όνομα του Γ. Ταφύλλη, είχε αναφερθεί επικριτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή, προ διετίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων. Τον είχε τότε υπερασπιστεί σθεναρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Ο Γ. Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη, απόφοιτος της Σχολής Ικάρων με δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην επιστήμη των υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας και εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων. Ολοκλήρωσε εικοσιπενταετή καριέρα στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του σμηνάρχου μετά από αίτησή του. Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και επιτελής και στη συνέχεια ως επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Μείωση επιτοκίου καταναλωτικών δανείων ΜΤΝ

Για τους φίλους του ΠΝ

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο

Ανακοίνωση του Συντονιστικού για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  
Ν. Π. Δ. Δ.
Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού
Πλατεία Κλαυθμώνος – 105 61 Αθήνα
Τηλ.: 210 33 10 430 –210  33 10 431 – FAX: 210 33 10 429
 
                                                                                                          28-01-2015                           
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   ΥΠ.  ΑΡΙΘ. 4/15
 
ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ  ΠΑ  ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ  ΤΟΥ ΝΑΤΟ
 
Το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στην αεροπορική βάση Los Lianos στο Albacete της Ισπανίας κατά  τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης του ΝΑΤΟ , όταν αεροσκάφος  F- 16  της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατά τη φάση της απογείωσης  συνετρίβη με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο Ιπταμένων  ,του Σγου (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη και του Σγου (Ι) Αθανασίου Ζάγκα.
 
Εκφράζουμε τον συγκλονισμό μας για τον αδόκητο θάνατο των δύο Ιπταμένων οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος καθώς και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες τους ,στην Πολεμική μας Αεροπορία, στις ΠΑ των συμμάχων Χωρών,  , στους συναδέλφους και φίλους των πεσόντων εν τη εκτελέσει του καθήκοντος ε.ε. συναδέλφων. 
 
Τιμή και δόξα  στους ήρωες των Ελληνικών ουρανών. 
 
Αιωνία η μνήμη σας. Από σήμερα εγγράφεστε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής  Αεροπορίας.
 
 Υποστράτηγος  ε.α.       Ε.Δανιάς                      Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Αντιστράτηγος   ε.α.     Κ.Σκαρμαλιωράκης      Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος   Π.Ν. ε.α. Σ.Περβαινάς Πρόεδρος ΕΑΑΝ και του  Συντονιστικού
Αντιπλοίαρχος (Ε)Π.Ν.ε.α. Γ.Γεωργακόπουλος  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α. Κ.Ιατρίδης               Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Αντισμήναρχος (Ρ) Π.Α.ε.α.Ι.Κρανιάς                 Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ
                                             
Για την ακρίβεια
Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Σ.Περβαινάς –
 Πρόεδρος της ΕΑΑΝ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ενημέρωση-διευκρινήσεις της ΕΑΑΑ για τις συντάξεις-αναδρομικά των αποστράτων

Για τους φίλους απόστρατους της Π.Α.

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο

Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες πιλότοι που σκοτώθηκαν από τη συντριβή του F-16

Νεκροί ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο και ο σμηναγός  Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη

Έμπειροι πιλότοι με περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών και ο επίσης σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, που... βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 50 της 341 Μοίρας στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη κατά τη διαδικασία της απογείωσης από την αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης

Ο σμηναγός (Ιπτάμενος) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, ήταν έγγαμος με ένα γιο. Ο σμηναγός Λάσκαρης είχε σύνολο 1.459 ωρών πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας

Ο σμηναγός (Ιπτάμενος) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, ήταν έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη. Ο σμηναγός Ζάγκας είχε σύνολο 1.128 ωρών πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16......... Περισσότερα

Καμμένος: «Αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Πατήστε εδώ για το άρθρο

Τελετή παραλαβής-παράδοσης στο ΥΠΕΘΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής – παράδοσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της τραγωδίας με το ελληνικό μαχητικό στην Ισπανία. Ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των Ελλήνων πιλότων. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για εκείνον που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο.............. Περισσότερα 

Ανακοίνωση Τύπου Πολεμικής Αεροπορίας - 27/1/2015

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ
 
Αρ. Ανακ. 006/2015
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2015
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Πτώση Διθέσιου Αεροσκάφους F-16
 
Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.
 
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.
 
Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. 
 
Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.
 
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.
 
Σμήναρχος (Ι) Αλέξανδρος Μαρίνος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ
 
                                                                                                                                                                                 
    Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες και στην ΠΑ για την απώλεια των Αξιωματικών – Ιπταμένων, πιλότων Α/Φ F-16 που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. 

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Συντονιστικό 3 ΕΑΑ: Δέσμευση Τσίπρα για επαναφορά Μισθών/Συντάξεων Στελεχών ΕΔ-ΣΑ στην κατάσταση του 2012

Σε συνέχεια της ανάρτησής μας ΕΔΩ, ενημερωθείτε για την νέα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συντονιστικού, μετά και την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012. Πατήστε εδώ για το άρθρο

Καθορισμός Μερισμάτων ΜΤΝ έτους 2015 (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Για τους απόστρατους του ΠΝ που τους ενδιαφέρει

Το μέρισμα του ΜΤΝ δεν θα διαφοροποιηθεί σύμφωνα με την απόφαση του ΜΤΝ. Για την απόφαση πατήστε εδώ.

Εξυπηρέτηση του κοινού στο 424 ΓΣΝΘ

Για όσους τους ενδιαφέρει η Θεσ/νίκη

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 26 Ιαν 2015, θα λειτουργούν δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές ραντεβού για την εξυπηρέτηση του κοινού, στο 424 ΓΣΝΕ.
Τα τηλέφωνα στα οποία το κοινό μπορεί να καλεί είναι:
 
2310381044, 2310382073 (Χειρουργικού Τομέα)
 
2310381702, 2310 382078 (Παθολογικού Τομέα)
1. Το τηλέφωνο 2310381044 ισχύει για τηλεφωνικά ραντεβού των παρακάτω τμημάτων του Χειρουργικού τομέα:.............. Περισσότερα

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Καθορισμός Όρων και Προϋποθέσεων για την Αναγνώριση Συντάξιμης Υπηρεσίας ως Χρόνου Μετοχικής Σχέσης στο ΜΤΣ και στον ΕΚΟΕΜΣ (ΦΕΚ)

Αριθμ. Φ.951.1/199/871895/Σ.9383/16.12.2014, ΦΕΚ 68 Β'/16-01-2015....... Περισσότερα

Συντονιστικό 3 ΕΑΑ: Απάντηση κομμάτων για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (ΔΕΣΜΕΥΣΗ)

Στη συνέχεια των επιστολών που απέστειλε το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών στους Αρχηγούς των κομμάτων Ν.Δ. - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΑΝ.ΕΛ - ΠΟΤΑΜΙ - Κ.Κ.Ε. και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ με τις οποίες τους καλούσε να λάβουν επίσημη θέση επί του θέματος της πλήρους εφαρμογής των γνωστών αποφάσεων της Ολομελείας του ΣτΕ, έχουμε τις ακόλουθες αντιδράσεις των... εν λόγω κομμάτων:

α. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κος Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κο Τ.Χατζή που μεταδόθηκε το Σάββατο 18-01-2015 δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις των ε.ε. και ε.α. στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. στην κατάσταση της 31-07-2012, περιλαμβανομένων και των αντίστοιχων αναδρομικών, εντός δύο ετών.

β. ΠΟΤΑΜΙ:

Οι Πρόεδροι των τριών Ενώσεων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) συναντήθηκαν με τον κο Σ. Θεοδωράκη την 19-01-2015 στα Γραφεία του κόμματος, κατόπιν προσκλήσεως του κου Θεοδωράκη. Ο κος Θεοδωράκης υποστήριξε την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε οτι ως κυβερνητικός εταίρος θα πιέσει ώστε να εφαρμοσθούν πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ. Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κο Θεοδωράκη να επιφυλλάσεται για την εφαρμογή τους γιατί δεν γνωρίζει πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας.

γ. ΑΝ.ΕΛ.:

Οι Πρόεδροι των τριών Ενώσεων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) συναντήθηκαν με τον κο Π. Καμμένο την 20-01-2015 στα Γραφεία του κόμματος, κατόπιν προσκλήσεως του κου Καμμένου. Ο κος Καμμένος υποστήριξε την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε οτι ως κυβερνητικός εταίρος θα μεριμνήσει ώστε να εφαρμοσθούν πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ. Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Εναπόκειται στα Μέλη μας να εκτιμήσουν την βαρύτητα των ανωτέρω δεσμεύσεων και να κρίνουν ανάλογα.

Επί του παρόντος τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν λάβει επίσημη θέση, αλλά θα αναμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να δημοσιοποιήσουμε τις ενδεχόμενες δεσμεύσεις τους.

Υποστράτηγος ε.α. Ε. Δανιάς Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Σ. Περβαινάς Πρόεδρος ΕΑΑΝ και του Συντονιστικού
Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν. ε.α. Γ.Γεωργακόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α. Κ. Ιατρίδης Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Αντισμήναρχος (Ρ) Π.Α. ε.α. Ι. Κρανιάς Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας ΕΑΑΝ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Για τους φίλους της Π.Α.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, παρέστη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) στο Πολεμικό Μουσείο..... Περισσότερα

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Σ. (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στην τελετή κοπής Βασιλόπιτας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Στην εν λόγω τελετή παρευρέθησαν ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης απένειμε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τιμητική διάκριση για την εκλογή του ως Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης............. Περισσότερα

Η οργή των αποστράτων και οι εξηγήσεις Σταϊκούρα

Τι συζήτησε με την ηγεσία της ΠΟΣ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Η βροχή των τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας που δέχτηκε προεκλογικά το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των πενιχρών ποσών που έλαβαν από την περίφημη μερική αποκατάσταση οι απόστρατοι προκάλεσε... τη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών στο ΥΠΟΙΚ.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όπως τονίζει η ΠΟΣ, μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα που προέκυψαν από την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, με την ΠΟΣ να παρουσιάζει στοιχεία-«φωτιά». Η επαναφορά, όπως προκύπτει, δεν έφτασε το 50%, αλλά το πολύ το 28% λόγω των νόμων που προβλέπουν κλιμάκια με ποσοστά, όπου η κράτηση υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ κάθε φορά που αλλάζει το κλιμάκιο και όχι με το ποσοστό που αναλογεί στο αντίστοιχο κλιμάκιο.

Έως 48 ευρώ καθαρά

Το 91% των αποστράτων πήρε το πολύ έως 48 ευρώ καθαρά, ενώ παρουσιάστηκε το φαινόμενο απόστρατοι με μεγαλύτερη βασική σύνταξη (Β.Σ.) να λαμβάνουν λιγότερα αναδρομικά από άλλους με μικρότερη Β.Σ. Μάλιστα, 1.500 απόστρατοι δεν έλαβαν αναδρομικά. Η ΠΟΣ πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να μειωθούν οι .............. Περισσότερα

Εξουδετέρωση Βομβών στο Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (BINTEO - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Στο πλαίσιο των εργασιών έρευνας-εκκαθάρισης του Α/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντοπίστηκαν στις 13 Ιανουαρίου 2014, δύο βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικής προέλευσης. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν, το μεγαλύτερο τμήμα βόμβας τύπου SD-50, με βάρος 55 kgr η οποία περιέχει 17 kgr ΤΝΤ και μία ακόμη, πλήρης βόμβα, τύπου SC-50 με βάρος 55 kgr και 20 kgr ΤΝΤ. Η εξουδετέρωση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της κατάκαυσης των βομβών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών από πλήρη έκρηξη, ως συνέπεια τόσο της μεγάλης ποσότητας ΤΝΤ, όσο και της μικρής απόστασης από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου........... Περισσότερα

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ευχές

Το Συμβούλιο και τα μέλη του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ναυπλίου εκφράζουν τις ολόθερμες ευχές τους στους Αραπίδη Αθανάσιο, Βαρουξή Αθανάσιο, Παπαζώη Αθανάσιο, Παπαρίζο Αθανάσιο και Σπαρτινό Αθανάσιο για την ονομαστική τους εορτή. Υγεία, Ευτυχία ατομική και οικογενειακή. Επίσης ευχές και σε όλους όσους έχουν εορτάζοντες αυτή την ημέρα. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Και του χρόνου με υγεία!!!



 

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ευχές

Το Συμβούλιο και τα μέλη του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ναυπλίου εκφράζουν τις ολόθερμες ευχές τους στον Κασσωτάκη Αντώνιο για την ονομαστική του εορτή. Υγεία, Ευτυχία ατομική και οικογενειακή. Επίσης ευχές και σε όλους όσους έχουν εορτάζοντες αυτή την ημέρα. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Και του χρόνου με υγεία!!!

Έφυγε από την ζωή ο Αλέξανδρος Τσούμπας

 Απεβίωσε χθες το μεσημέρι Τετάρτη 14 Ιανουαρίου σε ηλικία 77 ετών ο πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από τις Λίμνες Αργολίδας Αλέξανδρος Τσούμπας.
Ασχολήθηκε με την πολιτική, καθώς είχε συμμετάσχει ως ανεξάρτητος υποψήφιος Βουλευτής Αργολίδας και ως υποψήφιος Νομάρχης τη δεκαετία του ΄90. Αρθρογραφούσε συχνά σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ενώ είχε διατελέσει και Πρόεδρος της ομάδας του Πανναυπλιακού. Απέκτησε δύο γιους και μια κόρη. 


Η κηδεία του θα γίνει στις Λίμνες την Παρασκευή.

Ο Αλέξανδρος Αναστασίου Τσούμπας γεννήθηκε στις Λίμνες Αργολίδος το 1942.

Σπούδασε στα κάτωθι σχολεία- ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα:
-Μπουσουλοπούλειο Γυμνάσιο Άργους
-Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
-Σχολή Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Μηχανικού
-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και
-Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.


Δίδαξε στα κάτωθι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα :
-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,
-Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
-Σχολή Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Μηχανικού και
-Σχολή Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος.

-Μελέτησε έργα αιχμής πολιτικού μηχανικού τόσον στην Ελλάδα όσον και στο εξωτερικό.
-Υπήρξε Σύμβουλος σε ελληνικές και ξένες τεχνικές εταιρείες.
-Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
-Ίδρυσε το Athens Institute of Technology.
-Συμμετείχε στην ενεργό κοινωνική- πολιτική σκηνή ως απλός πολίτης μέσω ομιλιών και της -συγγραφής άρθρων ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου και επιστολών στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:  Ρομπάι, Μπαρόζο, και άλλους, που αφορούν τα σημερινά προβλήματα των Ελλήνων.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή ΕΑΑΝ στο ΓΛΚ για επανυπολογισμό αναδρομικών αποδοχών στελεχών ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ενημερωθείτε για το περιεχόμενο της επιστολής της ΕΑΑΝ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για επανεξέταση/επανυπολογισμό των αναδρομικών αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ., καθώς επίσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών/ενεργειών από μέρους του, προκειμένου καταγράφοντας την διαμορφωθείσα εικόνα από την εφαρμογή του ν.4307/2014 (επί των μεικτών αποδοχών πάντα), αποτυπωθεί επακριβώς σε όλη την Ελληνική κοινωνία και τους αρμοδίους υπουργούς, το ποσοστό «εκτροχιασμού» με το πνεύμα του νομοθέτη στο ν.4307/2014, που έκανε λόγο για αποκατάσταση στα ....... Περισσότερα

Ανακοίνωση του Συντονιστικού που αφορά Ενέργεια στο ΣτΕ προς Διεκδίκηση των Οφειλομένων Αναδρομικών

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  
Ν. Π. Δ. Δ.
 
                                                                                                          12-01-2015                           
 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   ΥΠ.  ΑΡΙΘ. 01/15
 
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών καθώς και η Ε.Α.Α.Σ. – Ε.Α.Α.Ν. – Ε.Α.Α.Α. ατομικά για τον εαυτό της η καθεμία σε συνεργασία με το Νομικό μας Σύμβουλο Θωμά Καρανίσα, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών που καταβάλλει για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και τη δυναμική διεκδίκηση των οφειλομένων αναδρομικών ποσών των μηνιαίων συντάξεων κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 2192/2014 αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέθεσε σήμερα (12-1-2014) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετική Αίτηση για την Ακύρωση  της υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ 2/88371/ΔΕΠ/17.11.2014/ (ΦΕΚ Β 3093/18-11-2014) Κοινής Αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Υπουργού Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του πολίτη και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με τίτλο «Καταβολή αναπροσαρμοσμένων αποδοχών και συντάξεων καθώς και διαφοράς αποδοχών και συντάξεων προς τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εν ενεργεία και συνταξιούχους».
Με την ενέργεια αυτή και εξαντλώντας την φαρέτρα των νομικών μας όπλων στην παρούσα φάση επιδιώκουμε να ακυρωθεί η ειρημένη ΚΥΑ, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 86 του Ν 4307/2014 για την μερική καταβολή σε ποσοστό 50% των οφειλομένων αναπροσαρμοσμένων συντάξεων και της διαφοράς συντάξεων προς τα μέλη μας, ο οποίος νόμος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο και το διατακτικό της υπ’ αριθμ. 2192/2014 αποφάσεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που μας δικαιώνει πλήρως. 
 
Υποστράτηγος  .ε.α.       Ε.Δανιάς                      Πρόεδρος ΕΑΑΣ
Αντιστράτηγος .  ε.α.     Κ.Σκαρμαλιωράκης      Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος   Π.Ν. ε.α. Σ.Περβαινάς Πρόεδρος ΕΑΑΝ και του  Συντονιστικού
Αντιπλοίαρχος (Ε)Π.Ν.ε.α. Γ.Γεωργακόπουλος  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α. Κ.Ιατρίδης               Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Αντισμήναρχος (Ρ) Π.Α.ε.α.Ι.Κρανιάς                 Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ
                                             
 Για την ακρίβεια
Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού
Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Σ.Περβαινάς – Πρόεδρος της ΕΑΑΝ
 

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Εκδήλωση Παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για την κοπή της πίτας για το Νέο Έτος

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου έγινε στη ΛΑΦΝ εκδήλωση για την κοπή της πίτας για το Νέο Έτος για τα μέλη και τις οικογένειές μας. Παρευρεθήκαμε 99 άτομα, ήπιαμε το καφέ μας, μιλήσαμε, γελάσαμε, κόψαμε τη πίτα μας και γενικά περάσαμε πολύ ωραία. Μας τιμήσανε με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κκ. Νεκτάριος, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του ΚΕΜΧ, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, το προεδρείο των αποστράτων της ΕΛΑΣ και ο πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Αργολίδας.

Τυχερός του φλουριού ήταν ο Υπτγος ε.α.(ΜΧ) Κουγιουμτζής Ευστράτιος.

Επίσης στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι απελθόντες πρόεδρος και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Υπτγος ε.α.(ΠΒ) Βελιζιώτης Παναγιώτης και Ταξχος ε.α. (ΠΖ) Αξελής Βασίλειος αντίστοιχα καθώς και ο Ταξχος ε.α. (ΕΛΑΣ) Πατσατζής Κων/νος ως το αρχαιότερο μέλος του παραρτήματος (έτος γεννήσεως 1924).

Τέλος βραβεύτηκαν 3 αριστούχοι μαθητές Β’ & Γ’ Λυκείου της προηγούμενης σχολικής περιόδου (Ανυφαντή Πηνελόπη του Νικολάου –απόφοιτος Β’ Λυκείου με 19,9-, Μαγιάκος Αλέξανδρος του Ιωάννη –απόφοιτος Γ’ Λυκείου με 19,5- και Πηλιαφά Σοφία-Ειρήνη του Κων/νου –απόφοιτος Γ’ Λυκείου με 19,4)

Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του παραρτήματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους παρευρέθηκαν και είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τις προσπάθειές μας ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!.    


















ΓΤΕ: Άλλο ένα έγκλημα σε βάρος των μετόχων στρατιωτικών του ΜΤΣ

«Αιωνία η μνήμη» της Γενικής Τράπεζας, απεβίωσε, απορροφηθείσα οριστικά, από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ήταν η παλαιά Τράπεζα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (95% ιδιοκτησία του Ταμείου) μετέπειτα... μετονομασθείσα σε Γενική.

Ελεγχόταν από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης που διόριζε τη διοίκησή της.

Ελεηλατείτο συστηματικά με διορισμούς, με χορηγούμενα δάνεια σε ημετέρους (εντολή υπουργού), ίδρυση υποκαταστημάτων χωρίς μελέτη (για να βολεύονται διοριζόμενοι, εργολάβοι κ.λπ.).

Η λεηλασία κορυφώθηκε επί Σημίτη οπότε και πουλήθηκε «μπιρ-παρά» στη Societe Generale.

Βαρύτατες ευθύνες φέρουν και στρατιωτικοί οι οποίοι αν δεν συμφωνούσαν δεν θα έφτανε η Τράπεζα στην απαξίωση.

Άλλο ένα έγκλημα σε βάρος των μετόχων στρατιωτικών του ΜΤΣ.

Το καναδικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Αγόρασε το 26,7% των μετοχών του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το ελληνικό ΜΤΣ όχι μόνο δεν αγοράζει αλλά... εκποιείται. Το απαξίωσαν οι πολιτικοί που διοίκησαν το ΥΕΘΑ, επί σειρά ετών, με συνεργασία ή ανοχή στρατιωτικών. Ουδείς διώχθηκε ή τιμωρήθηκε...

(ΠΑΡΟΝ 11/01/2015 – Σ.Λ.)

Η παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ./Ε.Α.Α.Σ. στην εκπομπή του Γ. Αυτιά

Ο Πρόεδρος του  Δ.Σ/Ε.Α.Α.Σ.  Υπτγος ε.α Ε.Ν.Δανιάς ήταν  καλεσμένος το Σάββατο 10 Ιαν 2015 σε εκπομπή του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Γεωργίου Αυτιά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
 
 

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το ΣτΕ απειλεί με πρόστιμο το ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των στελεχών ΕΔ-ΣΑ

ΠΗΡΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ 50%
Με άμεση επιβολή κυρώσεων (πιθανότατα προστίμου) απειλούνται πλέον η κυβέρνηση και το ελληνικό Δημόσιο επειδή δεν έχουν συμμορφωθεί μέχρι σήμερα πλήρως (αλλά μόνο εν μέρει) στις δικαστικές αποφάσεις που τον περασμένο Ιούνιο δικαίωσαν τους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.λπ.

Στις 08/01/15 συζητήθηκαν... στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση ειδικής επιτροπής του ανώτατου δικαστηρίου υπό τον πρόεδρό του Σ. Ρίζο, οι αιτήσεις διαφόρων ενώσεων και ομοσπονδιών επιμέρους κλάδων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, με τις οποίες επιδιώκεται να αναγνωριστεί δικαστικά το γεγονός ότι δεν έχουν εκτελεστεί όπως πρέπει οι αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ που στις 13/6/14 έκριναν αντισυνταγματικές και άκυρες τις τελευταίες περικοπές που επήλθαν στις αποδοχές τους με τον Ν. 4093/12.

Στη συνεδρίαση, όπου παρέστησαν νομικοί εκπρόσωποι των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας αλλά και του Δημοσίου, εξηγήθηκε αναλυτικά ότι με, βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, το κράτος όφειλε να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλεπόταν αφενός η ταχεία καταβολή των αναδρομικών (από 1ης/8/12 μέχρι και τον Ιούνιο 2014) για...... Περισσότερα 

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τοκοχρεολύσια 340,8 δις ευρώ πρέπει να πληρώσουμε έως το 2030

Τοκοχρεολύσια 340,8 δις ευρώ πρέπει να πληρωθούν για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2030 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ενημέρωσε την Βουλή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μετά από... ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη. Στο έγγραφό του ο οργανισμός αναφέρει ότι το σύνολο των χρεολυσίων και των τόκων για την περίοδο αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει είναι 176,64 δις και 164,24 δις αντίστοιχα. Δηλαδή, το σύνολο τοκοχρεολυσίων για την περίοδο 2013 - 2030 είναι 340,8 δις ευρώ. Επίσης διευκρίνισε ότι «οι μελλοντικοί τόκοι που θα βαρύνουν το χαρτοφυλάκιο χρέους το οποίο είναι σε ποσοστό 78% μη σταθερού επιτοκίου, θα διαμορφωθούν στο μέλλον είτε από τα σχετικά κυμαινόμενα επιτόκια, είτε από το κόστος δανεισμού των διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν την Ελληνική Δημοκρατία.»

Τα τοκοχρεολύσια των 340,8 δις ευρώ μέχρι το 2030 είναι ένα θέμα για τα οποίο θα γίνουν πολλές συζητήσεις για το εάν μπορούν να πληρωθούν δίχως ανάπτυξη 3% και ετήσιο πλεόνασμα 4%. Ως έννοια αποτελούν ................. Περισσότερα

Πρόεδρος ΕΑΑΣ κ. Δανιάς: «Να αρθεί η οικονομική αδικία αποστράτων και εν ενεργεία στρατιωτικών» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπτγος ε.α κ. Ε. Ν. Δανιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ/Ε.Α.Α.Σ, καλεσμένος στη σθεσινή (10-01-2015) πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή κ. Γεώργιο Αυτιά, προκειμένου να αναδείξει το θέμα των άδικων περικοπών στις αποδοχές των αποστράτων. Σημείωση: Στο βίντεο έχουν περικοπεί όλες οι διαφημίσεις λόγω μεγάλης διάρκειας της εκπομπής. Πατήστε εδώ για αναπαραγωγή του σχετικού βίντεο:

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Κοπή Πίτας Νέου Έτους στη ΛΑΦΝ

Κοπή Πίτας Νέου Έτους στη ΛΑΦΝ για τα μέλη και τις οικογένειές τους. Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κκ. Νεκτάριος

 Στοιχεία εκδήλωσης:  Χώρος: ΛΑΦΝ
                                       Περιοχή: Ναύπλιο
                                       Ημέρα & Ώρα εκδήλωσης: 11 Ιανουαρίου 2015 - 11:30 έως 13:00.
                                       Πέρας υποβολής δηλώσεων: 08 Ιανουαρίου (στην ΕΑΑΣ -2752029037- & στο τηλ. 6976657515 Οικονόμου Κων/νος)

Η ΠΟΣ στο ΥΠΟΙΚ για την τροπολογία αναθεώρησης μισθολογίου στρατιωτικών-συντάξεων αποστράτων

Τη Δευτέρα, 29 Δεκ. 2014 και ώρα 10.00 πμ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών (ΑΝΥΠΟΙΚ) Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού, συμμετείχαν... από πλευράς Υπ. Οικονομικών εκτός από τον ίδιο, ο Γεν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Σπ. Ντάνος, ο Διευθυντής του τμήματος Στρατιωτικών Συντάξεων Μαρρές Αλκιβιάδης, η Τμηματάρχης της Α' Συνταξιοδοτικής Νομ/κής Εργασίας Μαρία Φραγκιά και ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού. Από την Ομοσπονδία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ταξχος εα Βασ. Νικολόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Ταξχος εα Βασ. Παπαδόπουλος, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Αντγος εα Δημ. Δημητρούλης και το μέλος του ΔΣ Ταξχος εα Αρ. Κρανιδιώτης.

Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του ΑΝΥΠΟΙΚ για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων του Ν. 4307/2014, που περιλαμβάνει την τροπολογία αναθεώρησης του μισθολογίου των στρατιωτικών και κατ' επέκταση των συντάξεων αποστράτων.

Αφορμή για την παραπάνω συνάντηση, σύμφωνα με τον ΑΝΥΠΟΙΚ, αποτέλεσε το πλήθος των τηλεφωνικών διαμαρτυριών που δέχτηκε, ιδίως μετά την 22α Δεκ. που καταβλήθηκαν οι συντάξεις και των ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τα ποσά που καταβλήθηκαν στους αποστράτους (αναδρομικά-μερική μηνιαία διόρθωση)............. Περισσότερα

Επιστολές Συντονιστικού για τις αποφάσεις του ΣτΕ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  
Ν. Π. Δ. Δ.
Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού
Πλατεία Κλαυθμώνος – 105 61 Αθήνα
Τηλ.: 210 33 10 430 –210  33 10 431 – FAX: 210 33 10 429
 
 Αριθ.πρωτ. 001                                                                                                                                                                      Ημερ.: 07-01-2015
 
ΠΡΟΣ : κο Α.Σαμαρά-Πρωθυπουργό και Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
ΘΕΜΑ : Αποφάσεις ΣτΕ 
 
Αριθ.πρωτ. 001Α                                                                                                                                                                    Ημερ.: 07-01-2015
 
ΠΡΟΣ : κο Ε.Βενιζέλο- Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΘΕΜΑ : Αποφάσεις ΣτΕ 
 
Αριθ.πρωτ. 001Β                                                                                                                                                                            Ημερ.: 07-01-2015
 
ΠΡΟΣ : κο Α.Τσίπρα- Πρόεδρο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αρχηγό της Αξιωματικής 
             Αντιπολίτευσης
ΘΕΜΑ : Αποφάσεις ΣτΕ 
 
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις 3 επιστολές
 
 

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΣτΕ: Συνεδρίασε για την μη συμμόρφωση του ΥΠΟΙΚ στην απόφαση για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη τυπικά η συζήτηση στην επιτροπή συμμόρφωσης του ανωτάτου δικαστηρίου για το αν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε στις δικαστές αποφάσεις για τις περικοπές στα μισθολόγια των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας

Προθεσμία έως την 15 Ιανουαρίου προκειμένου να... κατατεθούν υπομνήματα, έδωσε η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει εάν η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε ή όχι στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ.

Κι αυτό γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερα πρακτικά (10-13/2014) τα οποία έθεταν προθεσμία δύο μηνών, που στη συνέχεια παρατάθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς την τελεσίδική και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν σήμερα ασαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους δικαστές.

Οι εκπρόσωποι των στελεχών ΕΔ-ΣΑ τάχθηκαν με τις θέσεις των επίμαχων τεσσάρων πρακτικών της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Εκτός του προέδρου του ΣτΕ, κ. Ρίζου, τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια της υπόθεσης), ενώ στην σημερινή διάσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης στα επίμαχα τέσσερα πρακτικά του περασμένου Σεπτεμβρίου υπογράμμιζε, μεταξύ των άλλων, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο  διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ στο προς της 1 Αυγούστου 2012 καθεστώς, δεν συνιστά νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν τα πρακτικά ότι σε περίπτωση διαμόρφωσης νέου μισθολογίου, οι αποδοχές των στρατιωτικών και των υπαλλήλων των Σωμάτων δεν μπορεί να είναι κατώτερες εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012, με τον οποίο μειώθηκαν οι αποδοχές τους. Και αν γίνει κάτι τέτοιο τότε «ισοδυναμεί με παραβίαση του δεδικασμένου», προσέθεταν οι δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα  ότι οι περικοπές των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.
(staratalogia.blogspot)